Kerk en leven | Rijkdom van de religieuze muziek

Hans Helsen krijgt bijzondere vermelding bij European Award for Choral Composers

Lees hier het oorspronkelijke artikel

Vlaamse componisten van koormuziek zijn momenteel opmerkelijk succesvol. De twee prijzen en de twee eervolle vermeldingen van de European Award for Choral Composers 2020-2021 gingen alle vier naar componisten van bij ons. „Koormuziek leeft in Vlaanderen. Er zijn componisten die nieuw werk schrijven van hoge kwaliteit”, zegt Hans Helsen, die voor zijn Sanctus amor (Heilige liefde) een bijzondere vermelding kreeg in de categorie a-capellawerk. „De inzendingen uit meerdere landen worden daarbij anoniem bekeken en beoordeeld.”

De in Turnhout geboren en in Wechelderzande opgegroeide componist is niet aan zijn proefstuk toe. In 2014 won hij de European Award met de Missa brevisdie hij componeerde op vraag van het koor Cantores in Brugge. „Als componist ben ik vooral actief in de niche van de koormuziek”, zegt Helsen. „In het verleden, maar ook vandaag nog, is een groot deel van het koorrepertoire religieus van inslag. Ik zong in mijn jeugd bij het Jeugdkoor Waelrant uit Borgerhout onder leiding van Marleen De Boo. Als componist vind ik het een goede keuze om werken te schrijven voor een instrument dat je zelf goed kent. In mijn geval is dat de stem.”

Ook al is Hans Helsen niet gelovig, hij heeft een grote affiniteit met religieuze muziek. „Althans met de christelijke muziek”, nuanceert hij. „Omdat ik niet thuis ben in de tradities en de teksten van andere religies, zou ik bijvoorbeeld geen joodse religieuze muziek kunnen schrijven. Mijn respect voor het geloof is groot en ik begrijp waarom mensen er veel belang aan hechten. Voor mij is het echter niet echt nodig om gelovig te zijn om religieuze muziek te componeren.”

Latijn leent zich er uitmuntend toe om gezongen te worden.

„In mijn composities speelt de rijkdom van de taal een belangrijke rol”, vervolgt Helsen. „Religieuze teksten zijn dikwijls rijk, achter een woord gaat vaak meer dan één betekenis schuilt. Neem daarbij dat Latijn een taal is die zich uitmuntend ertoe leent om gezongen te worden.”

Sanctus amor is geen religieus werk, maar heeft wel een gelaagdheid die vergelijkbaar is met een religieuze tekst. „Het stuk is gebaseerd op een tekst van de Leuvense dichter Jos Stroobants. De tekst beschrijft de bomen die symbool staan voor de kracht van de natuur. Vervolgens beschrijft Stroobants een huis en de aarde en de lucht eromheen, wat symbool staat voor geschiedenis en toekomst van een plaats. Tot slot wordt een persoon beschreven met een grote fijngevoeligheid. In het laatste vers komen alle elementen dankzij de liefde samen.” (fc)

Previous
Previous

Analyse | Sanctus Amor

Next
Next

EUPRINT editions | Nieuwsbrief, januari 2021